duminică, 15 august 2010

Despre ,,blog''

Sunt foarte puţine lucruri pe care trebuie să le ştii pentru a deschide un blog şi a începe să scrii. Deja multe firme sau companii şi-au dat seama de potenţialul enorm pe care îl oferă acest tip de comunicare şi au renunţat la clasicul website de companie în favoarea blogului. Pe scurt, o definiţie sumară a cuvântului blog porneşte de la termenul “web log”, care, în principiu, s-ar traduce prin jurnal online.
Primul lucru la care ar trebui să te gândeşti înainte de a porni la drum în crearea unui blog ar fi să găseşti un răspuns la întrebarea: ”De ce vreau să-mi fac un blog?”. Fie că vrei să vorbeşti despre tine şi pasiunile tale, să creezi un jurnal personal, să faci un blog de ştiri, să vorbeşti despre un domeniu specific care ţie îţi face plăcere sau de care eşti sigur că va prinde la public, să faci bani sau să scrii pur şi simplu din pasiune, e important să fii convins că ăsta e motivul pentru care te-ai apucat să scrii. Apoi, după ce ai stabilit acest prim aspect trebuie să te decizi dacă vrei să optezi pentru un blog găzduit gratuit sau o adresă proprie.
Wordpress si Blogger: cele mai comune alternative
Wordpress si Blogger: cele mai comune alternative
Pentru cei care nu au experienţă şi pentru care domeniul acesta este cu totul nou, le recomand să înceapă cu o soluţie gratuită. Platforme de genul Wordpress sau Blogger oferă numeroase facilităţi şi modul de interacţionare cu acestea este unul convenabil pentru utilizatorii începători. Nu e neapărat necesar să alegeţi una dintre platformele de mai sus. Puteţi alege ce platformă vreţi cu condiţia să faceţi un pic de muncă de cercetare înainte pentru a afla cât de sigură, stabilă sau cunoscută este platforma respectivă. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca diferiţi utilizatori să aibă surpriza ca toate articolele lor să fie şterse pentru că site-ul care le găzduia blogul nu mai există. Nu doresc nimănui asta, şi totul poate fi prevenit cu un pic de documentare în prealabilă.
Cu toate că o soluţie gratuită poate părea la prima vedere ideală, există totuşi destule inconveniente. Chiar dacă veti avea totul pus la dispoziţie de site-ul gazdă( mă refer aici la partea tehnică, configurări, unelte), o să beneficiaţi în mod evident de o libertate redusă atât din punct de vedere al aspectului blogului cât şi din felul în care acesta este perceput în exterior.
Este clar că un domeniu propriu o să aibă întotdeauna mai multă autoritate decât decât unul găzduit. Un blog făcut gratuit va fi considerat mai puţin serios şi profesionist atât de către majoritatea vizitatorilor cât şi de către motoarele de căutare. Poţi începe cu o platformă gratuită, însă apoi pe măsură ce te obişnuieşti cu Internetul şi capeţi poate ceva cunoştinţe în domenii precum CSS, HTML, PHP poţi să porneşti singur un blog pe un domeniu cumpărat. Faptul că va trebui să plăteşti lună de lună pentru domeniul tău, poate să reprezinte chiar şi o motivaţie suplimentară.
În continuare am pus câteva facilităţi pe care eu le-am considerat utile de ştiut, pentru două dintre cele mai populare platforme de blogging: Wordpress şi Blogger. Ambele oferă găzduire gratuită.
  • 3 GB spaţiu de depozitare pentru fişiere şi imagini;
  • statistici live referitoare la traficul de pe blogul tău;
  • protecţie anti-spam;
  • posibilitatea de a-ţi importa blogul de pe orice altă platformă, pe Wordpress;
  • număr nelimitat de bloguri;
  • conectare folosind contul de Google;
  • posibilitatea de a posta de pe mail;
  • blog de echipă (mai mulţi utilizatori, un singur blog);
  • interfaţă disponibilă în 41 de limbi, inclusiv romană;
  • reclame pe blog, prin AdSense;
Cred că blogul reprezintă una dintre cele mai viabile soluţii pentru cei care vor să se facă auziţi, iar acest mod de comunicare va mai rămâne popular pentru mult timp de acum încolo. În ceea ce priveşte cele două aspecte: plătit/gratuit eu aş spune, pentru începători şi distracţie să se opteze pentru platforme gratuite iar pentru cei cu aspiraţii mai înalte şi cu ceva experienţă în domeniul online, varianta cu domeniul cumpărat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu