duminică, 15 august 2010

Testeaza-ti viteza!

Sunt convinsa că orice persoană care foloseşte un calculator conectat la internet şi-a dorit cel puţin odată să afle cât de bună este conexiunea la internet. Pentru asta au apărut o serie de site-uri româneşti şi străine care determină, mai mult sau mai puţin corect, lăţimea maximă de banda şi viteza de download/upload de care dispuneţi la un moment dat. Trebuie să ştiţi însă ca aceste teste de viteza depind de mai mulţi factori aşa că au un rol informativ şi trebuie tratate ca atare. Indicat ar fi să repetaţi testul de două sau mai multe ori pentru a vă face o idee mai clară.

Site-uri româneşti

Pentru început m-am gândit să caut site-uri din România. Am găsit câteva însă am convingerea că mai sunt multe pe lângă cele enumerate mai jos:
http://cache.alsys.ro – indică lăţimea de bandă de care dispuneţi, exprimată în Mbps, şi viteza, exprimată în MB/sec, cu care puteţi descărca de pe respectivul server aflat în Bucureşti.
http://bandtest.zonanetwork.ro – rulează teste pentru RDS, EuroWEB, Evolva, iNES, Romtelecom, Astral, GTS, UPC şi afişează viteza (Mbps) dvs. în comparaţie cu alte tipuri de conexiuni. Site-ul dispune de câteva facilităţi în plus cum ar fi: Proxy test, Ping test şi TraceRoute test.
Captura de ecran cu care sa te mandresti la prieteni
Captura de ecran cu care sa te mandresti la prieteni
http://www.rdslink.ro/speedtest/speed.html – aici nu pot da prea multe detalii deoarece testul este disponibil doar pentru abonaţii din reteaua RCS&RDS, iar eu nu folosesc providerul respectiv de internet.
http://www.gazduire.ro/test_viteza/banda/initialmeter.php – cu ajutorul acestui test aflaţi lărgimea de bandă de care dispuneţi şi viteza cu care puteţi descărca fişiere de pe server-ul respectiv.
http://www.e-pagina.ro/initialmeter.php – test asemănător din multe puncte de vedere cu primele două din listă.
http://www.speedmeter.ro – este varianta românească a site-ului http://www.bandwidth-test.net. Dacă celelalte site-uri rulează teste de viteză între calculatorul dvs. şi un server aflat în România/Bucureşti, SpeedMeter poate afişa viteza de download/upload între calculatorul personal şi un server aflat fizic de exemplu în Polonia, Franţa, Italia, Germania, SUA. etc.
http://www.speed-test.ro – nu aduce nimic nou fiind un test ca oricare altul.

Site-urile străine de măsurare a conexiunii la Internet

Am terminat cu site-urile din România aşa că trec mai departe la cele străine
http://www.speedtest.net – este probabil cel mai cunoscut şi utilizat site de acest gen. De altfel mi se pare cel mai complet din ce am văzut până acum. Se pot efectua teste de viteză între calculatorul dvs. şi un server românesc, dacă selectaţi un oraş din România, sau străin, aflat în diferite puncte de pe glob. Bineînţeles că veţi obţine rezultate mult mai bune dacă alegeţi un server românesc faţă de unul aflat în America, Rusia sau cine ştie ce altă ţară.. Pentru un rezultat cât mai bun încercaţi totuşi să efectuaţi teste de mai multe ori, selectând diferite oraşe din România.
Poti testa viteza conexiunii cu alte orase din lume
Poti testa viteza conexiunii cu alte orase din lume
http://www.bandwidthplace.com – un site simplu cu un test simplu. Apăsaţi butonul “Start Test” şi în câteva secunde aflaţi viteza de download şi upload.
http://www.bandwidth.com/tools/speedTest – un test oarecum asemănător cu cel oferit de SpeedTest.net.
http://www.auditmypc.com/internet-speed-test.asp – deşi nu oferă o listă de locaţii şi nu puteţi efectua mai mult de două teste în 10 minute, site-ul oferă rezultate destul de uşor de analizat.
http://www.bandwidth-test.net – cum am scris mai sus, Bandwitdh-Test.net este acelaşi site cu SpeedMeter.ro aşa că nu are rost să mai adaug ceva despre el.
Este bine de ştiut înainte de a rula unul din aceste teste ca 1B (byte) = 8b (biti), asta ca să puteţi face distincţie între valorile exprimate în Mbps (mega bit pe secundă) şi MB/sec. (mega byte pe secundă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu