duminică, 15 august 2010

Dictionare online

A devenit mult mai usor in ziua e azi ca in loc sa mai folosesti dictionare de o tona (si stiu de ce spun asta!numai DEX-ul are aprox. 2000 de pagini!) si este multmai osor (parerea mea) sa folosesti Internetul sau mai bine zis disctionarele online ;) .Sunt foarte practice si cuprind foarte multe cuvinte echivalentul a unui dictionar normal .Ele se pot folosi si in traducerea frazelor propozitiilor dar dupa parerea mea aceasta metoda nu este prea buna deoarece trebuie sa pui verbele din propozitie la timpul si persoana dorite de dvs .Eu totusi o sa postez o serie de site-uri de astfel de traduceri. Enjoy!

-DEXonline.ro – reprezintă, după cum spun autorii, transpunerea pe internet a unor dicţionare de prestigiu ale limbii române. Deşi iniţial DEXonline.ro s-a dorit a fi o simplă copie pe internet a DEX-ului, acesta a ajuns azi să conţină patru dicţionare de la Editura Litera (de sinonime, antonime, ortografic şi noul dicţionar explicativ) plus marele dicţionar de neologisme de la Editura Saeculum. Foarte utilă este pagina de unelte unde se găsesc diferite aplicaţii care folosesc DEXonline.ro cum ar fi: DEX pentru Android, PocketDEX, Dixit, JaDEX, etc. Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că DEXonline.ro este un proiect creat şi susţinut de un colectiv de voluntari, iar baza cu definiţii este disponibilă gratuit sub licenţă publică generală GNU.
-Vocabular.ro – cuprinde mai multe dicţionare cunoscute ale limbii române. Este vorba de DLRA – Dicţionar al limbii române actuale, DLRC – Dicţionarul limbii române contemporane, Dicţionar de sinonime, antonime, etc. Cei nostalgici au ocazia să caute cuvinte după prima literă, exact ca în cazul unui dicţionar tipărit. Momentan baza de date a site-ului Vocabular.ro numără peste 90.000 de cuvinte.
-Dictionar.ro – este un site simplu, care permite traduceri din limba româna în cinci limbi de circulaţie internaţională. Este vorba de engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană. Practic traducerea unui cuvânt din limba română se realizează automat în toate cele cinci limbi.
-Dictionaronline.ro – oferă traduceri din limba româna în engleză, franceză şi germană. Faţă de alte site-uri de acest tip, Dictionaronline.ro afişează la căutarea unui cuvânt mai multe rezultate. De exemplu, dacă veţi căuta în dicţionarul englez-român cuvântul “snow” veţi observa că pe lângă traducerea acestuia în limba română (zăpadă) sunt traduse şi alte cuvinte care conţin snow: snow cover, snow drift, snow fence, snow melt şi multe altele. În plus mai sunt disponibile două dicţionare tehnice englez-român, roman-englez şi un dicţionar medical care este util atunci când vreţi să cunoaşteţi semnificaţia unei afecţiuni.
-Ro-en.ro – după cum îi spune şi numele, site-ul reprezintă un dicţionar român-englez şi englez-român. Căutarea unui cuvânt generează  traducerea cuvântului respectiv şi a derivatelor sale fiind asemănător din acest punct de vedere cu Dictionaronline.ro. În plus aveţi posibilitatea să adaugaţi dicţionarul în Google Toolbar şi Internet Explorer sau dacă aveţi un site îl puteti integra foarte uşor prin inserarea unui cod HTML. De apreciat ar fi prezenţa unui blog şi forum unde se pot discuta anumite probleme referitoare la traduceri şi nu numai.
Am inclus mai jos şi alte adrese unde găsiţi dicţionare online destul de cunoscute. Dacă folosiţi sau ştiţi alte dicţionare online daţi-mi de veste şi voi actualiza această listă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu